MK 2013: změní se název soutěží i některé regule

22.12.2012 14:50

Lysice – Valná hromada občanského sdružení Malá kopaná Blansko uzavřela letošní ročník všech okresních soutěží. V Lidovém domě v Lysicích předali organizátoři ceny nejlepším týmům a představili změny pro příští sezonu.

„Poprvé bude i veteránská liga, mění se i název soutěží, u zápasů přibude delegát," nastiňuje některé z novinek místopředseda sdružení Zdeněk Burýšek. Blanenský deník bude příští sezonu mediálním partnerem Malé kopané Blansko.

Zástupci oddílů, které letos hrály v šesti soutěžích malou kopanou, v sobotu vyslechli zhodnocení sezony od funkcionářů, přebrali ceny a přihlašovali se do ročníku 2013. V úvodu valné hromady připomněl předseda výkonného výboru Malé kopané Blansko Zdeněk Dolníček nejdůležitější události a reprezentaci týmů z Blanenska na turnajích přesahujících region.

Jednou z největších akcí bylo červencové mistrovství republiky v malé kopané, které pořádala Černá Hora. A domácí Kvasar na něm senzačně vybojoval třetí místo. „Poprvé v historii se na stupních vítězů umístil tým z Blanenska," upozornil Dolníček. Ten poděkoval i dalším účastníkům mistrovství a všem, co se na turnaji podíleli. „Díky sponzorům a partnerům se podařilo akci uspořádat a pokrýt i finančně. Turnaj byl výborně hodnocen také asociací malé kopané České republiky," sdělil.

Takhle se pořádal republikový šampionát naposledy. V novém systému se odehrají čtyři turnaje a z nich pak postoupí nejlepší týmy do finále.

Na řadu pak přišlo zhodnocení soutěží v malé kopané. „Po relativně klidném jaru se na podzim trochu přiostřilo," připomněl některé vyhrocené momenty a souboje Dolníček. Zmínil i povedené finále poháru, ve kterém se utkala Černá Hora s Kozárovem. „Pořadatelé to zvládli na výbornou, povedl se i výběr místa. Kdo má zájem o pořadatelství příští rok, může se hlásit," vyzval pak přítomné Dolníček.

První ligu po několikaleté nadvládě Kozárova vyhrál Sadros Boskovice. „Vítězství nováčka v soutěži je velké překvapení, Kozárov se tentokrát musel spokojit se čtvrtým místem," okomentoval výsledek vedoucí první ligy František Fiala.

Poháry nejlepším

To už se předávaly ceny těm, kteří se umístili na prvních místech jednotlivých soutěží, a oznamovaly se postupující a sestupující týmy. Organizátoři ocenili mimo jiné spanilou jízdu Lhoty u Lysic, která od přihlášení do soutěží každý rok postupuje a v nové sezoně bude hrát druhou ligu. V té skončené prohrála pouze dva zápasy.

Po předání pohárů přednesl místopředseda Burýšek hlavní změny do nového ročníku, které i v diskuzi vysvětloval. „Asi nejvýraznější změnou je zavedení funkce delegáta," oznámil. K těm dalším patří povinnost rozhodčích zapisovat střelce branek hned po vstřelení gólu podobně jako ve velkém fotbale nebo výběr rozhodčího, který bude na domácím kapitánovi v případě, že nenominuje nikoho s průkazkou domácí ani hostující tým. Nebude se tak opakovat případ z letošního ročníku, kdy se kapitáni nedohodli. Rozhodčí budou mít od příštího ročníku na starosti i kontrolu průkazů hráčů před zápasem, což bylo dosud na vedoucích týmů. Pořadatelé tak chtějí zabránit rozšířenému nešvaru neoprávněných startů.

Pro příští rok se mění také názvy soutěží. První liga tedy bude 1. Italcars liga, nejnižší soutěž už nebude divize, ale základní soutěž.

Dále už neplatí věková hranice šedesáti let, aby se nemusela tvořit zvlášť pravidla pro chystanou veteránskou ligu. Další ročník soutěží v malé kopané začne na jaře.